Dela ut skrivare och mappar i ditt windows nätverk

Lägger här upp några vanliga frågor vi fått från drivrutiners eller it-supports forum angående nätverk.

Vi får ganska ofta frågor när det gäller att dela ut mappar mellan datorer på windows nätverk. Det finns ett par regler att komma ihåg när det gäller nätverk på windows och det är att senaste operativsystemet som bestämmer. Det vill säga har du både windows 98, 2000 och XP på samma nätverk är det windows XP som agerar server. Likadant är det mellan XP home och XP proffessional. Proffessional är det senare och bestämmer därför vem som får åtgång till mappar o.s.v. på nätverket. En annan sak att tänka på är att se till "fil och skrivar avdelning" är aktiverad. Denna hittar du i egenskaper på ditt nätverk hos kontrollpanelen. Kontrollpanelen hittar du om du trycker "Start" och sedan "Kontrollpanel" på den högra sidan. På XP kan du skifta mellan klassisk och kategori seende uppe till vänster.
(OBS!!! Detta är det "klassiska skrivbordet")

Valj lokalt nätverk i kontrollpanelen
sökmotorvänlig hemsida

Vi skall nu kolla att "Fil och skrivar utdelning" är aktiverat

Valj lokalt nätverk i kontrollpanelen och högerklicka
sökmotorvänlig hemsida

Högerklicka på Lokalt Nätverk och välj egenskaper
hogerklicka vaöj egenskaper
Här skall du nu se "Utdelning av filer och skrivare". Om inte är du tvungen att installera denna egenskap på knappen under.

När du sedan har installerat denna är det bara att gå till den mapp eller enhet du vill dela ut, högerklicka och välj "Dela ut"
dela ut mapp eller enhet i windows xp, 2000, 98