Så här ordnar du säkerhet på ditt trådlösa nätverk

Här ser du några tips för dig som skall koppla upp dig trådlöst första gången. Vi har här valt en Belkin wireless N1 USB adapter kallad F5D8051 och en wireless G router kallad F5D7230.

Vad vi skall göra här är att säkra ditt trådlösa nätverk så att ingen annan än de som har lösenord till ditt trådlösa nätverk kan komma åt det. Det har hänt en del sedan den gamla WEP nyckeln. Vad man använder idag är WPA eller WPA2 som är mycket enklare att hantera. För att du skall kunna använda WPA behöver du windows XP med servicepack 2 eller windows Vista

Vi börjar med att klicka på länken security under wireless till vänster .
sökmotorvänlig hemsida

Routern frågar då efter ett password som du skall lämna blankt. Du får då upp sidan ovanför där du väljer wpa/wpa2 och personell eller -psk no server. När du har valt wpa/wpa2 dyker det upp en ny rad nedanför där du fyller i det lösenord du vill använda. Här fyller du i minst 8 och högst 63 tecken. Kom ihåg att använda engelska och inga skandinaviska tecken som å, ä eller ö. När du är klar trycker du på knappen "apply changes" nedanför och ditt trådlösa nätverk skall nu vara säkrat.
För att sedan koppla upp dig på nytt får du konfigurera din trådlösa anslutning att använda wpa. Detta gör du antingen i kontrollpanelen eller som här med programmet som följer med din trådlösa adapter.

På fliken "my connections" i programmet Belkin wireless utility har du möjlighet att konfigurera din trådlösa anslutning. Klicka på knappen edit under my connections och sedan knappen advanced.
sökmotorvänlig hemsida
Du skall nu få fram denna bild där du kan välja network authentication och skriva in det lösenord du skrev in i routern.

När du sedan klickar knappen "save" får du stänga programmet, öppna det igen och välja connect så skall du vara på nätet igen.

Skulle nu inte detta heller fungera får du kolla hur det ser ut i kontrollpanelen. Se mer här>>>