F8 i windows 10, kommandoprompten i windows 10, prestanda i windows 10, powershell

Det gamla kommandot för att ordna bootproblem som F8 tangenten är borta i med UEFI BIOS.

Officiellt skall windows 10 stödja tangent F8 under boot men med UEFI BIOS samt SSD disk finns ingen tid för BIOS att läsa tangenter. Enligt support.microsoft.com skall det dock fungera om du pressar F8 tangenten innan windows logon syns vid boot. Du skall även kunna välja att trycka ner shift-tangenten samtidigt som du väljer starta om. Du får då ett antal alternativ och här väljer du felsök->avancerade alternativ->startinställningar och sedan starta om.

Du kan även välja att kommandoprojmpten och får då tillfälle att skriva ett kommando som ser ut så här:
bcdedit. Börja med att skriva c: och därefter trycka enter. Sedan skriver du bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy och trycker sedan enter. Välj sedan att stänga av datorn, starta upp den igen och pressa f8 tills du får möjlighet att välja de gamla bootvägarna.

Du får då tillfälle att välja:

Skyddat läge med nätverk,

skyddat läge med kommandoprompten,

använd loggning vid uppstart(skriver då en textfil som ntbtlog.txt där du kan se vilka drivrutiner som används),

använd låg grafik 640x480,

sista lyckade konfigurationen(sista gången datorn startade utan problem),

samt en hel del andra möjligheter. När du väl kommer in i en kommandoprompt(dos prompt) får du möjlighet för en hel del möjligheter att reparera datorn. Ett sätt kan vara att köra systemfilsgranskaren eller sfc.exe. Microsoft tycker dock du skall börja med dism.exe (deployment image servicing and management) innan systenfilsgranskaren. kommer du väl till kommandoprompten skriver du kommandot dism.exe /online /cleanup-image /restorehealth . För att detta kommando skall fungera bör du ha alla filer till hands. Om inte blir du tvungen att använda ett medium som usb, dvd eller nätverkskälla. Om du skall använda annan sökväg skriver du kommandot så här istället dism.exe /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth /Source:C:\filer/ /LimitAccess där du då byter ut sökvägen (här c:\filer) till sökvägen till din usb eller dvd(dvd brukar vara D:, E: eller liknande).

För att ordna en USB använder du windows recovery drive. Detta skall du ha ordnat innan kraschen så se till du har ordnat en berdskap innan du får en BSOD(blue screen of death). Du hittar verktyget enklast genom att klicka på windows nere i vänstra hörnet och sedan skriva create a recovery drive. Verkyget dyker då upp och ger dig möjlighet att ordna en recovery disk på hårddisken, på dvd eller USB. I slutet av skapandet frågar windows om du skall ta bort den recovery drive som redan ligger på hårddisken. detta kan vara ett alternativ för dig som har ont om plats. Om du inte redan har en recovery drive på hårddisken får du endast en bootbar disk med verktyg du kan använda för att återställa hårddisken.
Ett annat kommando som kan vara användbart är det gamla bootrec.exe. Exempelvis bootrec /fixmbr eller bootrec /fixboot. För att sedan använda bcdboot är det möjligt du kan behöva installations skivan. Du kan läsa mer om detta ute på social.technet.microsoft.com. du ser även flera av recovery konsollens kommandon översatt till kommando prompten ute på
Du har de flesta kommandon för dosprompten ute på
ss64.com/nt/

Du hittar även många inställningskommandon ute på answers.microsoft.com

För att köra regedit trycker du din windowstangent på tangentbordet och medans du håller nere windowstangenten trycker du även bokstaven r på tangentbordet.

hogerklicka datorn

Windowstangenten hittar du strax till höger om Ctrl längst ned till vänster på ditt tangentbord. Håll ner windowstangenten och när du håller nere den trycker du bokstaven r.

prestanda installningar

I öppna rutan skriver du in kommandot för registereditorn, nämligen regedit och trycker enter eller klickar på ok.

kommandoprompten
Nu får du fram ditt regietsre var du kan ändra inställningar för ditt system.

massor av siffror