F8 i windows 10, kommandoprompten i windows 10, prestanda i windows 10, powershell

Kommandoprompten startar du enklast genom att högerklicka windows symbolen nere till vänster eller genom att trycka windowstangent och sedan trycka x.

Du väljer sedan öppna kommandoprompt som administratör för att kunna genomföra avancerade kommandon här.

Här finns flera användningsområden att använda kommandoprompten på. Exempelvis vid BSOD eller krasch av ditt system så du inte klarar att starta upp igen. Du bör se till att ha en återställningspunkt eller återställningspartition på datorn. Ett annat nyttigt verktyg är installations-disken eller ett usb minne med WinPe:s installations kit. Detta mjukvarupaket innehåller allt du behöver för att göra en USB du kan boota den bråkande datorn med. När du laddat ner mjukvarupaketet kör du kommandot MakeWinPEMedia /UFD C:\WinPE_amd64 P:. Där då P: är USB:n. Med /UFD formaterar du usb:n. Du kan läsa mer om vilka kommandon som finns med här på docs.microsoft.com.

Med kommandoprompten har du möjlighet att fixa massor med saker som att redigera registret, köra diskpart(verktyg för partitionering, gamla fdisk), sätta rättigheter och en massa annat. Det nya för dos prompten på windows 10 är att du faktiskt kan starta det direkt från Explorer. det vill säga om du öppnar utforskaren kan du högerklicka och välja kommando prompt. Det har gått att göra på de andra windosversionerna också men då har du varit tvungen att ändra en registernyckel.

Ett annat kommando som kan vara användbart är det gamla bootrec.exe. Exempelvis bootrec /fixmbr eller bootrec /fixboot. För att sedan använda bcdboot är det möjligt du kan behöva installations skivan. Du kan läsa mer om detta ute på social.technet.microsoft.com. Du ser även flera av recovery konsollens kommandon översatt till kommando prompten ute på
Du har de flesta kommandon för dosprompten ute på
ss64.com/nt/

Du hittar även många inställningskommandon ute på answers.microsoft.com

Du ser fler på denna sidan

windows 10 pro 300 kronor
Köp licensnyckeln till windows 10 pro retail för endast 29$ eller 295 skr

OBS!!! Efterfrågan är hög så de tar slut snabbt. Jag försöker ändra länken så fort jag ser licenserna är slut.