Märker många som påstår de inte ser någon hårddisk i filhanteraren eller windows explorer efter att ha satt in eller bytt en hårddisk i windows 7

Vi gick igenom lite om hårddisk på vår datorbyggarskola. Se mer här>>> Efter att du bytt hårddisk är det möjligt du även behöver lägga ett filsystem på disken för att windows skall kunna använda den.

För att windows skall kunna läsa din nya hårddisk är du tvungen att ge den ett filformat. Det vi använder i windows 7 kallas NTFS 6.1.7600 . Du kan använda andra filformat också. Detta är lite beroende på vilken version av windows 7 du har. I de flesta fall kan du läsa windows gamla filformat från windows 98, 2000, xp och vista. I alla fall om det handlar om 32 bitars system. Oftast använder vi ju 64 bitars filsystem idag. Detta har du i alla windows 7 utan windows 7 starter och Home Basic. I vilket fall behövert du ett system som din nuvarande dator kan läsa och det brukar ordna sig med det du kör på för tillfället. Så om du kör en enklare variant som 32 bitars så kan du mycket enkelt få windows att läsa denna också.

För att få ett filsystem på hårddisken börjar du med att öppna kontrollpanelen och här välja stora ikoner uppe till höger.

administration i kontrollpanelen
Du börjar med att välja stora ikoner uppe till höger i kontrollpanelen och sedan dubbelklicka på administrationsverktyg uppe till vänster.

klicka datorhantering
Dubbelklicka datorhantering

dubbelklicka diskhantering
Dubbelklicka diskhantering till vänster och dina installerade hårddiskar skall dyka upp till höger.

hogerklicka for formatering
Högerklicka och välj formatering. Du formaterar nu hårddisken, det vill säga lägger ett filsystem på disken så att den kan användas av windows. Du kan även markera flera olika diskar och ordna en RAID 5, det vill säga en stripe. Till en stripe behöver du tre olika diskar varav du är tvungen att använda andra diskar än bootdisken.

Grattis!!! Du har nu fått ännu mera plats att lagra spel, dokument, bilder och mycket annat i din dator.