Här kommer några kommandon som kan vara användbara från tangentbordet

Ofta kan det vara svårt att hitta vissa funktioner i ett nytt operativsystem som vista eller windows 7. Det finns dock ett par kommandon du kan starta direkt från tangentbordet. Dessa kommandon fungerar både på windows xp, windows vista och windows 7. Kommandona utgår från din windows tangent eller Ctrl. Windowstangenten är den tangent du hittar mellan Ctrl och Alt tangenten längst ner till vänster på tangentbordet.

Vi börjar med några kortkommandon för Ctrl tangenten

hitta control tangenten Ctrl eller kontrolltangenten hittar du längst ner till vänster på ditt tangentbord.

Ctrl+A-> Markera allt (om du exempelvis vill kopiera ett helt dokument)

Ctrl+C -> Kopiera

Ctrl+V -> Klistra in (det du kopierat)

Ctrl+O -> öppna (en webbplats, program eller mapp)

Ctrl+P -> Skriv ut (skriver ut det dokument du har öppnat framför dig)

Här ser du ett exempel på när du kan använda det. Öppna ett dokument med text, tryck Ctrl+A för att markera allt, tryck sedan Ctrl+C för att kopiera allt, öppna ett nytt tomt dokument, tryck Ctrl+V för att klistra in allt du har kopierat från det förra dokumentet.

Vi fortsätter sedan med windows tangenten

hitta windowstangenten Windowstangenten hittar du strax till höger om din Ctrl tangent.

Windows tangent -> Öppnar start menyn

Windows tangent+ E -> Öppnar utforskaren

Windows tangent + F -> Öppnar sökfunktionen

Windows tangent + D -> Visar skrivbordet

Windows tangent + M -> Minimerar alla fönster

Windows tangent + M + Shift -> Återställer alla minimerade fönster

Windows tangent + L -> Låser datorn / Byta användare

Windows tangent + P -> Bildskärmens utgång, egenskaper och visningar på andra skärmar(användbart när du skall använda projektor eller extra skärm)

Windows tangent + R -> Öppnar kör eller sök program

Windows tangent + TAB -> Skifta program

Windows tangent + Pause/Break -> Visar system information, kallas även windows experience index eller prestandaklassificering och går att använda på windows vista, 7 och 8. Här visas lägsta prestanda av din windows och den som har lägst baspoäng är den enhet som skall bytas ut. I dagsläget brukar det vara hårrdisken som får lägsta värdet här. Byter du ut disken som windows bootar på till en SSD-disk brukar detta ge en stor skillnad på detta värde. En SSD-disk är många gånger snabbare än de äldre mekaniska hårddiskarna.

Till windows 7 har du ytterligare ett par kortkommandon

Alt+P -> Visar/gömmer explorers förvisning

Windows+G -> visar tillbehör

Windows++ (plus tangent) -> Zooma in

Windows+- (minus tangent) -> Zooma ut

Windows +Up -> maximera fönstret

Windows +Down -> Minimera fönstret

Windows +vänster pil -> gå till vänstra sidan av fönstret

Windows +höger pil -> gå till högra sidan av fönstret

Windows +Home -> minimera/återställ allt utom aktuellt fönster

Kortkommandon till windows kontrollpanel
När du hjälper någon per telefon eller chat kan det ställa till besvär med att dirigera användaren in i kontrollpanelen. Det finns genvägar för att öppna olika egenskaper i kontrollpanelen. Du använder windowstangenten och R för att starta den funktion du vill öppna.

Här kör du windows + R och skriver

appwiz.cpl -> Lägg till ta bort program

desk.cpl -> inställningar för skrivbord, skärm och grafik

hdwwiz.cpl -> Lägg till hårdvara

inetcpl.cpl -> konfigurera Internet Explorer

intl.cpl -> Regionala och språkliga inställningar

joy.cpl -> Spelkontroller

main.cpl -> inställningar för mus

mmsys.cpl -> inställningar för ljud

ncpa.cpl -> nätverksinställningar

nusrmgr.cpl -> användarkonton

powercfg.cpl -> energialternativ

sysdm.cpl -> egenskaper för system (kommer du också till genom att använda windows + break)

telephon.cpl -> inställningar för modem och telefon

timedate.cpl -> tid och datum

slui -> kolla att din windows är aktiverad

Det finns även några kommandon du kör i kommandoprompten, gamla dosprompten.

För att kolla din windows aktivering är o.k.

Här börjar du med att pressa windows + R, skriver cmd och klickar o.k eller pressar entertangenten.

slmgr -xpr

slmgr -dli

slmgr -dlv

Om du har en kopia du vill köra på prov har du 30 dagar på dig innan windows kommer att be dig skriva in koden för din kopia. Du kan då förlänga provperioden med samma kommandot slmgr fast du lägger till -rearm istället.

slmgr -rearm

Du får då ytterligare 30 dagar att köra din kopia. Detta kan du göra 3 gånger så att du kan alltså köra en provkopia hela 120 dagar.

På vissa windows 7 versioner mister du ibland aktivitetsfältet. Den linje du ser längst ner på skärmen. Det kan handla om att aktivitetsfältet inte skall visas efter skärmsläckaren eller någe liknande. det enklaste då är att starta om ditt windows. Du kan ju inte se tillräckligt långt er på skärmen och är då tvungen köra kommandot shutdown via dosprompten.

shutdown /r gör att datorn startar om.

Kortkommandon windows live mail