Använd tangenterna windows + pause/break . OBS!!! På windows 10 har gränssnittet för windows experience index försvunnit så där är du tvungen att använda ett program som använder funktionen. Se mer här>>>

Med tangenterna windows och pause/break kan du snabbt se hur det står till med ditt system. Vi skall här titta på prestandaklassificering innan uppdatering av drivrutin och efteråt. Vi börjar med att pressa windows-tangenten.

hitta windowstangenten

Windows-tangenten hittar du nere till vänster på ditt tangentbord. Pressa ner denna.

breaktangenten

Medans du håller nere windows-tangenten pressar du pause/break vilken du ofta hittar någonstans uppe till höger på ditt tangentbord.

standardinformation om datorn

Du får nu fram standardinformation om datorn och du har kontrollpanelen med enhetshanterare uppe till vänster. Det vi skall göra nu är att klicka på prestandaklassificering och jämföra vad som händer innan rätt drivrutiner är på plats och efteråt.

innan drivrutiner

Så här kan prestandaklassificering se ut innan vi har installerat drivrutiner för grafikkortet. Detta är bara ett inbyggt grafikkort du har på de flesta moderkort idag. Skalan går från 1.0 till 8.0 och du har alltså sämsta tänkbara prestanda på ditt grafikkort och dator här.

efter installation av drivrutiner

När du har installerat drivrutiner ser det bättre ut . Som du ser har prestandan för grafikkortet ökat avsevärt. Siffran du får ute till höger är den lägsta prestandaklassificering av all hårdvara på datorn. Här kan det löna sig att använda ett bättre grafikkort som ett ASUS Radeon HD 6870 1GB OC (EAH6870 DC/2DI2S/1GD5) - PCI-E / DVI / HDMI / 2xDP vilket jag föreslog som uppgradering på datorbyggarskolan. Med detta kort får du en klassificering av grafik upp till 7,9. Vad vi kommer att få då är hårddiskens prestanda uppe till höger som du ser är 5,8. Väntar vi till hösten är det risk för att de nya SSD diskarna kommer ge mycket bättre prestanda här också.