IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

Har du problem med uppstarten av windows kan det vara en bra ide att kolla vilka drivrutiner och firmware som laddas in under starten. Du gör det med en fil kallad BCDEdit vilken körs i kommandoprompten med administratörsrättigheter. De gamla filerna system och win.ini försvann i och med windows vista så nu är du tvungen att använda detta verktyg. För att öppna BCDEdit är du tvungen att köra kommandoprompten som en adminstratör. BCDEdit kan du köra i windows 7, 8, 10 server 2008 samt server 2012.

rightclick on commandopromptÖppna alla program->tillbehör och högerklicka på kommandoprompten. Välj sedan "kör som administratör.

kommandopromptenDu kan få fram alla alternativ av kommandot precis som alla andra filer här med hjälp av "/?".

Du har massor av möjligheter för att återställa en defekt start-konfigurering med bcdedit.

Du kan exempelvis använda /createstore som skapar en ny mapp att spara inställningar i, du kan använda /export som exporterar nuvarande inställningar, /import som återställer till föregånde inställningar. Med BCDEdit har du även möjlighet att inaktivera drivrutiner vid problem, inloggningsproblem och mycket annat.

Ser du problem i uppstarten kan du även använda msconfig som du kör via windows+R->skriv "msconfig" och tryck enter. Du kan läsa mer om detta kommando på docs.microsoft.com.

 

msconfigMsconfig liknar mycket det vi sett förut. Det vill säga du kan ta bort tjänster som kränglar vid uppstart, du kan välja diagnostisk start, du kan ta bort eller lägga till program som skall starta automtaiskt vid uppstart och du kan välja vilket operativsystem som skall starta först om du kör fler. Även här har du möjlighet att återgå till ursprunglig konfiguration.


Kontakt Sitemap eller sidkarta