IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

Ljudkort till speldatorn

Jag hör några som får problem efter att ha installerat ett annat ljudkort än det som redan är integrerat i moderkortet.

Denna sidan är ett resultat av alla de förfrågningar vi får på problem vid installation av nytt ljudkort. På sidan med delar för datorbygge föreslog jag att du skulle använda det inbyggda ljudkortet. Det kan dock löna sig att lägga några hundralappar på ett bättre.


Det kortet jag valt här är ett Creative Sound Blaster X-Fi Titanium - ett ljudkort vilket du kan köra ända upp till 7.1 ljud från. För att ha nytta av detta system behöver du ett surround-set. Du kan välja ända från 5.1 som Logitech Z506 Högtalare (5.1) - högtalarsystem för PC som kostar runt 900 kronor till ett mer avancerat som Logitech Z 906 - högtalarsystem för hemmabio vilket kostar allt från 3000 kronor. Meningen med detta system är att du får ljud från alla håll vilket gör att det känns som om man är i händelsernas centrum.
ett prisvärt kort med 512MB snabbt minneett prisvart kort med 256MB
Creative Sound Blaster Audigy SE - ljudkort

Dessa populära ljudkort går upp i pris men har du tur kan du få det för runt 250 kronor och här får du mycket för pengarna. Se dock till att du installerar senaste drivrutinerna från creatives hemsida>>>

anvand ikoner nar du gar in i kontrollpanel
När du installerat kortet med alla drivrutiner går du in i kontrollpanelen och väljer ikoner uppe till höger. Här klickar du sedan på ljud. Om du kör med gamla xp väljer du klassisk visning här innan du klickar ljud.

valj ratt enhet for att spela upp ljudet
Du måste välja rätt enhet för ljuduppspelning och här väljer du det ljudkort du kopplar högtalaren till. Om du inte väljer rätt enhet här kommer du att få en massa oväsen och distortion från dina högtalare. Vill du nu använda Spdif-utgångarna för 5.1 ljud är du tvungen att här välja digitalt ljudgränssnitt.

kan aven vara viktigt och valja ratt line-in
Det kan även vara viktigt att välja rätt line-in. I vanliga fall brukar denna komma rätt när du valt rätt uppspelningsenhet men kolla för säkerhets skull. Här ser du S/PDIF inte är inkopplad. Det brukar finnas med ett program för att testa alla högtalarna är med eller att du kopplat kablarna riktigt. Detta är olika beroende på fabrikat.