Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

Jag har fått önskemål från besökare om att visa hur du sätter ihop datorn från vårt datorbygge

Skall här försöka visa lite hur du bär dig åt för att få ihop en färdig speldator.
En sak du bör tänka på när du tar i ömtåliga elektroniska delar är att använda ett antistat armband.
antistat armbandAntistatarmband för elektronikarbete 1.5m kabel
Kan spara dig många timmar med felsökning. Tänk på att alla dessa kretsar är känsliga för plötsliga statiska urladdningar.

Skalet för speldatorn är ju själva lådan och här skall vi skruva i ett nätaggregat, moderkort, hårddisk och dvd spelare. Senare, när moderkortet är på plats skall vi placera grafikkort, processor och ramminne på sina rätta platser. På baksidan av datorlådan har du en öppning där kontakter för ljud, USB och nätverkskort på moderkortet skall sitta. Dessa enheter ser du i moderkortets ena hörn och här har du hål för dessa anslutningar. Du kan få lite orientering om hur du lägger moderkortet i burken genom att titta på burken var dessa skall kontakter skall sticka ut.
Vi börjar med att skruva i nätaggregatet. Detta är egentligen en transformator som omvandlar växelström till likström. De olika kablarna som går ut från nätaggregatet levererar mestadels +5, -5, +12 och -12 Volt. Kablarna har sedan olika kontakter som sata, molar och pci-express. Sladdarna eller kontakterna för pci-express använder du till mer strömkrävande grafikkort. Det grafikkort vi monterar här är ett silent, utan fläktar, och kräver då inte denna extra ström.

så här ser ett nätaggregat ut i en dator
Nätaggregatet skruvar du fast i botten på baksidan av den Anteclådan vi använder på senaste bygget. Ibland skall den sitta i toppen istället som här. Oftast får du ändra lite i hållaren till nätaggregatet på lådan för att den skall sitta rätt.
lådan med nätaggergat från baksidan
Så här skall det se ut från baksidan när monteringen är klar. I hörnen av nätggregatet har du hål för några av de skruvar som följer med. Börja med att se till att ditt nätaggregat sitter riktigt fast i datorlådan. OBS!!! Stick inte i strömsladden ännu.
Vi skall nu skruva i ett moderkort i lådan. Det följer med en påse innehållande skruvar samt distanser eller brickor att lägga mellan moderkort och chassi att användas för just detta ändamål.
skruvar
På vårt moderkort finns ett par viktiga platser för processor, grafikkort som vi stoppar i pci express bussen, plats för SATA kablar där vi kopplar vår hårddisk och en buss för ramminnen.
På kortet hittar du även hål som används för att skruva fast moderkortet. I mitten av moderkortet har du ett hål som centrerar moderkortet på plats och i lådan har du en bult där du placerar detta hål. Var försiktig när du lägger i moderkortet.
I påsen med skruvar har du distanser och mer vanliga skruvar. Distanserna skruvas i själva lådan och dessa används sedan för att hålla lite avstånd mellan moderkortet och plåten i lådan samt fästa skruvar ovanifrån.

processor CPU med prestanda, HyperTransport-teknik, AMD64-teknik, integrerad minnesstyrenhet, Enhanced Virus Protection
Här ser du var några av de olika komponenterna skall placeras. Sata kontakterna till vänster är de som skall användas till Hårddiskar, DVD spelare och liknande. PCI bussen kan användas till kontroller-kort om du vill stoppa in en äldre modell av gränssnitt som IDE. IDE-kontakterna användes mycket förr till Hårddiskar och cd spelare. PCI-express är det gränssnitt som idag används för grafikkort. Du kan läsa mer om de olika gränssnitten på datordelar>>>. Kom ihåg att det skiljer sig mellan olika fabrikat på moderkort och modeller så ladda ner en manual innan du sätter igång.
I mitten av moderkortet har du ett hål som skall användas för centrering av moderkortet i datorlådan. Vi skall nu skruva nu fast moderkortet i datorlådan försiktigt.

moderkort och datorlada
Det enklaste är nästan att du lägger lådan ner så att du får en bra vinkel att placera de skruvarna som håller fast moderkort, grafikkort och så vidare ovanifrån.
1024MB pc6400 ger en mycket bra prestanda
När du fått dit moderkortet på sin rätta plats, du har hittat ett centralt hål i moderkort och låda, letar du upp de andra hålen på moderkortet. Dessa skall stämma överens med de i lådan. Några moderkort är någon centimeter smalare så det är möjligt det blir några hål över i datorlådan. Det blir tre hål över i denna. Placera skruvarna i hålen och skruva fast moderkortet försiktigt.
billig dvd
När sedan moderkortet sitter på sin plats skall vi leta upp socket för processor. På socketen har du en markering som skall stämma överens med markeringen på processorn. Du lyfter upp en liten spak som sitter precis bredvid socket innan du sätter dit processorn försiktigt.
120mm silent front and rear case fans;
Easy card install design can help user install all kinds card more easily;
Newly and interesting folding structure saving more store space;
Optimize internal space and airflow;
High expansion capacity-7 slots and 7 drive bays
I vänster övre hörn på varje processor har du en markering för hur du skall placera processorn i socketen. Detta är en äldre AMD och alltså inte den vi skall placera på vårt moderkort. Du lyfter upp spaken precis bredvid socketen, placerar processorn på rätt plats och trycker sedan ner spaken igen. Du skall inte behöva trycka ner processorn utan den faller på plats helt av sig själv när du hittat rätt plats. Det är sedan dags att placera fläkten ovanpå processorn. Fläkten följer med i samma paket som processorn. Du skall nu placera ett mycket tunt lager kylpasta på prcessorn innan du placerar fläkten. Det brukar räcka med en liten droppe.
flakt for cpu
Fläkten placeras åt andra hållet över processorn. Det finns små hållare på varsin sida om socketen som skall användas för att fixera fläkten. Du har en spak även på fläkten som trycks ner när du fått denna på plats.
kontakt for att ge flakt strom
När fläkten är på plats sätter du dit strömkabeln för fläkten. Du hittar den uppe i hörnet vid sidan om platsen för ramminnen på moderkortet.
Vi skall nu placera kablarna för ström från nätaggregat, sätta dit de olika kablarna för start av datorn, ordna med ramminne och montera grafikkortet. Innan du sticker i grafikkortet kan det vara på sin plats att stänga av det interna, inbyggda grafikkortet som ligger i moderkortet. Se mer här>>>
Vi tar även och monterar ide kabeln på själva dvd spelaren Se mer här>>>

Om det är något du tycker saknas eller tycker är fel så kontakta oss gärna med

Du får ett svar dagen efter. Vi är mycket tacksamma för kritik och försöker rätta sidan efter dig som besökare.