IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

Kan vara bra med en liten översikt på de olika delarna du arbetar med i datorbygget. Här hittar du även de förkortningar som används för olika delar som grafikkort, datorkablar och anslutningar.

Tar här upp lite förkortningar och en del om vad de olika delarna används till . Vi skall titta på molex, cpu, psu, ide, sata, ramminne och lite om de olika versionerna av windows. Vill du bara se bilder på kontakter, vilket kanske går snabbare, så ta en titt här>>>


Jag har fått flera frågor angående sätta in gamla hårddiskar, skillnaden på nya och gamla samt hur kablarna skall sitta här. Det du ser här är en, snart urgammal, IDEdisk. Denna såg sitt ljus första gången på 80-talet fast då i en bredare version. Den vanligaste bredden på hårddisk idag är nog denna 3,5 " (3,5 tum) . För inte så många år sedan var man tvungen att använda jumprar på rätt ställen för att få den att fungera. Idag behöver du bara hålla reda på vilken sata-kontakt du använde i moderkortet med den nya standarden SATA. En sak är dock gemensam med denna typen av hårddiskar och det är formateringen. Med formatering menas adressering på hårddisken. Det vill säga hur filstrukturen ser ut. Idag används filsystemet NTFS 6.1 på windows 7. NTFS och tidigare formateringar delar upp logiska hårddiskar i partitioner. Med en partition menas en logisk enhet som kan formateras. Den skiljer sig från den fysiska hårddisken som är den enhet du kan hålla i handen. Den största partition du kan skapa med den gammal MBR(master Boot Record) är på 2 TB. Man byter nu till GPT vilken klarar storlekar på ända upp till 250 TB. Skillnaden är också att MBR klarar 4 partitioner medans GPT klarar ända upp till 264. Vi märker många som inte lyckas använda hårddisken efter att de bytt den eller satt i en ny. Det kan ha att göra med jumprar men även med formatet eller filsystemet på hårddisken. Vi går igenom hur du formaterar en hårddisk i windows 7 här>>>
1 terabyte 4800 Mbit overforing kabel till harddisken
Den vanliga standarden för dessa IDE diskar gör att du kan hantera två stycken diskar på varje IDE eller PATA-kontakt i moderkortet och man var då oftast tvungen att sätta en jumper i hårddisken på rätt ställe om hårddisken skulle sitta först eller sist på kabeln. Du brukar kunna kontrollera om jumpern sitter riktigt genom hardwaremonitor i BIOS(Basic Input Output System) eller att POST(Power On Self Test) detekterar Hårddisken ordentligt. Likadant var det om du ville ha boot-sectorn(den som windows startar upp på) på den ena disken. Ovanför ser du en kontakt på idesladden som används. På den dvd-spelare vi använder till det gamla datorbygget använder en idekabel. Detta på grund av att det inte gör någon större skillnad med sata kabel här. Nuvarande dvd spelare brukar starta utan att du bryr dig om jumpern så länge den sitter ensam på kabeln. Det kan dock ge problem några gånger om du även kopplar en hårddisk till samma kabel. IDE är en förkortning för Integrated Drive Electronics och menas intern elektronisk enhet vilket väl inte är den bästa förkortningen. Heter egentligen PATA vilket betyder Parallell ATA. Man har blivit tvungen att lägga till P till ATA då du även kan använda Serial ATA eller SATA idag. ATA kommer egentligen ifrån western digital som konstruerade den första idedisken på 80 talet vilken sedan hamnade i compaqs datorer. ATA står för Advanced Technology Attachment. När IDE diskarna senare blev större kallades de EIDE som står för enhanced(eller utökad) .

sladd till sata Så här ser en sladd ut till en SATA-disk. SATA står för Serial Advanced Technology Attachment och man kallar nu IDE-disken ovanför för PATA eller Parallel Advanced Technology Attachment för att kunna skilja dem åt.

Till skillnad mot PATA eller IDE sladdens 40 kontakter använder man nu endast 7 i denna SATA. SATA är även betydligt snabbare än den urgamla PATA standarden.

Vad som är på gång just nu är att man försöker komma ifrån alla mekaniska diskar. I de flesta av dagens hårddiskar har du ju många skivor som snurrar och en nål letar sedan efter information över skivorna. Det man försöker sig på nu är de såkallade Solid State Disk vilka använder ett flashminne istället. Du slipper då en massa skivor som rör sig och disken blir ännu snabbare. En annan skillnad är att man förr var tvungen att defragmentera hårddisken ofta för att nålarna skulle hitta informationen snabbare. Det kan man inte, eller skall man inte, med SSD diskarna. Än så länge kostar de cirka 4 ggr mer än SATA diskarna men det dröjer inte länge förrän dessa sitter i var mans dator.

Den nya standarden för SATA är nu SATA 2 och 3. Med SATA 2 skall du kunna flytta filer med 3Gb per sekund och dubbelt så fort med SATA 3 det vill säga 6Gb per sekund. Som det ser ut nu kan du få en SATA 2 disk för hyggliga priser och den flyttar filer mer än dubbelt så fort som en SATA 600 disk, Det kan löna sig att köpa en lite mindre SATA 2 disk och använda den som boot-disk. Detta vill säga att ditt system reagerar mycket fortare och gör datorn ännu bättre att köra spel, videor och bildredigering på.

 

molex till sata

Här syns en adapter som är konfigurerad för att omvandla en molex-kabel(vita kontakten), den vi använde till IDE-disken ovanför, till SATA kontakter(svarta). Kan vara användbar om du använder ett äldre strömaggregat utan dessa SATA kontakter.

Du kan köpa dessa billigt här>>>

 

 

 

 

moderkortet for byggetEn annan fråga vi ibland stöter på är detta med socket för olika processorer. Man frågar om det går att använda en AMD athlon på ett moderkort med AM3 socket.

Svaret är ja. Detta kort är faktiskt bakåkompatibelt med AMD Athlon II. Däremot kan du inte använda en AMD Phenom II på ett moderkort med socket AM2+ som vi hade för två år sedan på vår datorbyggarskola. De flesta AMD processorer säljs som PIB, det vill säga Processor In a Box. Med PIB menas att du har även en fläkt för processorn i boxen den skeppas med och behöver alltså inte tänka på annat än att placera den riktigt, koppla strömmen till fläkten och köra. När det gäller originalfläkten kan denna vara lite klen om du skall köra tunga grejer på datorn. Det kan löna sig att uppgradera. Framförallt om du skall öppna flera kärnor och överklocka. Vi visar hur du monterar en Noctua NH-D14 - processorkylare här>>>

På detta moderkort kan du ansluta IDE-disk till IDE-bussen strax under ramminnet som du ser på bilden till vänster. På nuvarande moderkort har man tagit bort en ide-buss så du har bara plats till 2 IDE-enheter. På varje IDE-buss har du stöd för två hårddiskar så du har faktiskt möjlighet att använda ännu en gammal hårddisk med IDE eller ATA-kontakt tillsammans med DVD spelaren. En annan sak att lägga märke till här är pci-express bussarna och de äldre pci bussarna. De äldre pci bussarna ser du till vänster om pci-express på denna bild.

Processor eller CPU (Central Processing Unit) skall sitta i en socket AM3 som ligger mitt på högra halvan av moderkortet. Du ser Processor i ljusblått på bilden till vänster. Vår nuvarande processor, AMD Black Edition AMD FX 6350 / 3.9 GHz , har ett utökat cacheminne vilket är det snabbaste minnet på vår dator. L1, L2 och L3 cachen fungerar som ett slags hypersnabbt arbetsminne vilket gör att du kan köra krävande applikationer mycket bättre. När du trycker ner en tangent eller startar ett spel är det här mycket information skall passera för att få allt att flyta. Nästa post är ramminnet där vi använde de blå bussarna för att kunna överklocka senare och få ut hela 4,2 GHz med 6 kärnor(i många fall klarar du även att starta 8). Ramminne på datorer var inte mycket mer än 256 Kb på 80 talet. Idag rekommenderar vi hela 4Gb för att kunna köra windows 7 utan problem. För att kunna utnyttja 4 Gb av ramminne är du tvungen att köra 64 bitars operativsystem då 32 bitars bara stödjer 3,2 Gb. Detta på grund av att du har inte alls lika många möjligheter att skapa adresser. Om du räknar med 232 = 4,294Gb och det inbyggda grafikkortet tar, åtminstone, 0,5 Gb så får du högst 3,7 Gb kvar. Om du däremot tittar på 264 så får du hela 18,5 GGb (185000000000000000000). Du får alltså en helt otrolig ökning av adresser var du kan lägga olika kommandon, filer, API:s och så vidare. Nu klarar inte windows 7 mer än högst 192 GB men det gör en stor skillnad med att kunna utnyttja knappt 4 och 8 GB. Du har sex olika versioner av windows 7. Windows 7 starter, windows 7 basic, windows 7 home premium, windows 7 proffessional, windows 7 enterprise och windows 7 ultimate.

Det är en stor skillnad på hur mycket ram du kan utnyttja i dessa olika versioner:

windows 7 starter : 1 GB

windows 7 Home Basic : 4 GB

windows 7 Home Premium : 16 GB

windows 7 Proffessional, Enterprise och Ultimate : 192 GB . De fyra sista kan även köra 64 bitars operativ vilket är nödvändigt för att kunna utnyttja mer än 4 Gb ramminne som vi beskrev innan. Du kan läsa mer om detta ute på msdn.microsoft.com>>>

För att nu installera ditt windows måste du placera dvd:n i din läsare. Man brukar kunna öppna läsaren med en liten knapp på framsidan. Det är möjligt du får starta om datorn efter att ha placerat DVD:n här. Gör du enklast genom att helt enkelt stänga av strömmen. När du sedan får igång datorn och alla sladdar sitter där de skall så pressar du F8 tangenten och väljer att boota från DVD:n. Du startar då installationen vilken brukar gå ganska smärtfritt då installationen förklarar vad du behöver göra härnäst.

Vi skall även nämna lite om nätaggregatet som ju egentligen är en transformator för att ge datorn ström till olika enheter. Nätaggregatet kallas även för PSU (Power Supply Unit). På denna har du sladdar som skall kopplas till moderkortet, hårddiskar, dvd, fläktar och ibland även grafikkortet. Vi tittade på detta här>>>. Här är det viktigt du kopplar sladdarna rätt annars får du inte startat datorn. De olika sladdarna på nätaggregatet ger +- 12, 5 och 3,3 V. Ibland även mindre. Det är viktigt du har ett kraftigt nätaggregat om du använder grafikkort som kräver mycket ström. Här är även viktigt du köper ett nätaggregat som har bra verkningsgrad. den gyllene regeln är även här att du får vad du betalar för. Vi har lagt en rekommendation för Corsair 850 W 80PLUS - nätaggregat >>>. Ute på datorbyggarskolan när du använder ett grafikkort typ Asus AMD Radeon RX 480 Strix Overclocked 8 GB>>>

Har hört många som även vill höra eller läsa om hur kontakter för grafiken eller kontakten mellan datorn och skärmen ser ut.

dvi och vga-kontaktHär ser vi ett lite äldre grafikkort som har både DVI och vga-kontakt för bilden. DVI är den lite större kontakten till vänster på grafikkortet, vga den som sitter i mitten och så har vi en äldre tv-out, 7pin mini-DIN, eller S-video på detta kort. S-video är en gammal föregångare till dagens HDMI. Skillnaden var att du kunde bara köra en upplösning upp till cirka 600 pixel analogt. Fördelen var att den automatiskt ställde om sig till widescreen om detta användes. Det som du mest kommer i kontakt med idag är troligen DVI, HDMI och vga. Vga är en väldigt gammal typ av gränssnitt och man går nu ifrån detta då du har mycket bättre prestanda på det nyare DVI. Skillnaden brukar vara upplösningen på skärmen. På det hederliga gamla vga brukar du kunna få högst 640x480, med SVGA (Super VGA)klarar 800x600 och det nya DVI har möjlighet att ge hela 3840 x 2400 pixlar i upplösning. Med förkortningen VGA menas Video Graphics Array. Översatt ungefär Video grafiska ordningen eller uppsättningen. Med DVI menas Digital Visual Interface och denna klarar att överföra bilder både digitalt och analogt.

En annan kontakt som har dykt upp mycket de senare åren är en HDMI-kontakt. HDMI är en förkortning av High-Definition Multimedia Interface. Fördelen med HDMI standard är att du kan överföra både ljud och bilder digitalt denna vägen. På vårt moderkort sitter det en sådan kontakt och även på de flesta tv apparater samt skärmar idag. Detta ger dig ännu bättre möjligheter att använda datorn som en slags media-enhet. Med HDMI har du stöd för 2560×1600 upplösning och 8 kanalers ljud. Det vill säga att du alltså kan köra Dolby digital genom din HDMI-kontakt.

hdmi kontakt
HDMI-kontakten ser du till höger om DVI-kontakten på detta grafikkort.

På de flesta grafikkort sitter även en HDMI-kontakt idag vilket ger dig massor med möjligheter för fler skärmar, hemmabio och mycket annat.

Det finns massor av nya saker att lära sig när det gäller datorer. Antingen att du frågar andra på ett forum, använder sökrutan uppe till höger, använder google, svenska datatermsgruppens ordlista eller så köper du en bok för att lära dig mer. Ger ett par exempel här:

Författare: Mitch Tulloch, Tony Northrup, Jerry Honeycutt, JOHN WILEY & SONS, Bandtyp: Häftad, Språk: Engelska, Utgiven: 200910, Antal sidor: 1760, Vikt i gram: 2508, ISBN10: 0735627002, ISBN13:	9780735627000windows 7 Resourcekit
Djupgående och omfattande, levererar denna Resource Kit den information du behöver för att administrera ditt Windows 7-system. Du får auktoritativ teknisk vägledning från dem som känner till tekniken bäst Microsoft Most Valuable Professionals (MVP) och Windows 7 produkt team tillsammans med nödvändiga skript och resurser. Dessutom direkt från källan sidopaneler erbjuda djupa insikter och felsökningstips från Windows 7 team.Få expertråd om hur man utför olika konfigurationer som att installera på ett helt nätverk med script eller batfiler: Använd Microsoft Deployment Toolkit bästa praxis och verktyg. Planera användaren med State Migration och testa programkompatibilitet. Utnyttja nya grupprincipinställningar funktioner, inställningar och ADMX mallar. Konfigurera programvaru-uppdateringar och klient-säkerhetsteknik. Administrera diskar, filsystem, fildelning, söka och Windows Internet Explorer (r) 8. Installera och felsöka skrivare, enheter och tjänster. Hantera IPsec, IPv6, trådlös, och fjärranslutning. Använd övervakning av prestanda och diagnostiska verktyg för att hantera skrivbordets hälsa. Lösa gemensamma start, hårdvara och nätverks problem.CD funktioner: Exempel på VBScript skript och Windows PowerShell-skript Felsökningsverktyg Länkar till verktygslådor, dokumentation och vitböcker fullt sökbara eBook av denna guide Komplett eBook att införa Windows Server (R) 2008 Prov kapitel från relaterade Microsoft Press (r) böcker

Hitta andra förkortningar på acronymfinder.com>>>