IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

En fläkt kan göra susen när du skall köra hårt med spel och överklocka i datorbygget

Vi har märkt att processorer med mer än 2 kärnor har en förmåga att bli varma. Framförallt när du överklockar en del.


Vad vi har gjort här är att montera en Noctua NH-D14 - processorkylare för att få pc:n att kunna köra spel som colin mcrae Dirt
Noctua NH-D14 har utgått så du får använda en Noctua NH-C12P SE14 - processorkylare istället. Det som hände här var att man fick blå skärm helt plötsligt efter att ha kört någon timma. Windows talade om att ett hårdvarufel inträffat (BCCode 124), att den samlar ihop till en kraschdump och bootar om. När man sedan gick in i BIOS såg man att temperaturen låg en bit över 60 grader även om datorn fått vila en minut så vi misstänkte direkt att originalfläkten inte kylde ordentligt. 1 terabyte 4800 Mbit overforingDetta har uppstått efter att man installerat många program som andra spel, en webbkamera med mjukvara och liknande. Kör du endast spel på datorn skall inte detta behöva hända.
Manualen till Noctua cpu-fläkt kan tyckas lite underlig då det står du skall ha en AMD stock backplate på moderkortet. Det har du inte på en am3 socket. Här är du istället tvungen att lyfta av originalfläkten, skruva bort fläktbryggan(bild nedanför) på moderkortet och sedan skruva dit Noctuas stativ. Du tar alltså bort fläktbryggan på moderkortet och lägger de vita distanserna som följer med i Noctuas fläkt över den distans som sitter i moderkortet. Sedan skruvar du dit bryggan för fläkten som är två böjda plåtar med de skruvar som ligger i paketet. Dessa skall peka inåt båda två. Kom ihåg att koppla strömmen till fläkten innan du går vidare. Du ser kontakten för strömförsörjning uppe till höger på denna bild. Ta bort den gamla kylpastan med lämpligt medel innan du lägger på nytt. Använd ett lämpligt lösningsmedel medel för detta. Exempelvis aceton eller kemiskt ren bensin. Se till att du inte har någon olja i medlet(när det gäller aceton brukar det handla om den rödmärkta flaskan). Med fläkten följer kylpasta som du applicerar i ett tunt lager ovanpå cpu:n.
Man kan tycka fläkten och kylflänsarna är stora men får du bara vänt kylflänsarna åt rätt håll får du till det. En annan sak att tänka på är att ordna strömsladdarna från din psu så att dessa inte ligger och gör oväsen i fläkten. Se även till att lägga dessa gummidämpare som följer med mellan fläkten och kylflänsen för att hålla nere ljudnivån. Bilden nedanför visar den del du skall ta bort från moderkortet innan du monterar den nya bryggan.

ta bort denna del

flakt ar klar for korning
Så här skall det se ut när du monterat kylningen. Nu kommer vår Phenom 2 inte upp i mer än 30 grader när vi surfar och kanske 40-45 grader när vi pressar den hårt.

Kanske man skulle önska en bättre färg på fläkten men det borde ju inte vara några problem att måla den svart med tuschpenna eller liknande

I paketet följer det med två extra sladdar för strömförsörjningen med vilka du kan dra ner för fläktens hastighet litegrand. Detta gör då att den kommer ner i 10 dB att jämföra med original vilket ger 13 dB.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noctua NH-C12P SE14 CPU kylare med 140mm Fläkt

Detta är nog den populäraste av Noctuas fläktar med en annan typ av lättare kylflänsar. Skillnaden är att denna kyler ännu bättre. Storleken är 14 cm x 14 cm x 15,2 cm och den använder Värmerörsteknik. Fläktens höjd (alltså själva fläkten som sitter ovanpå kylflänsen) 25 mm. Denna kan du använda till Socket 775, Socket 1156, Socket AM2, Socket AM2+, Socket 1366 och Socket AM3(precis som i vårt datorbygge) . Kylarmaterialet är Aluminium med kopparbas och du har 6 års garanti från tillverkaren. Vikt 0.7 kg. Du har tre olika hastigheter på fläkten vilka du reglerar med olika styper av kablar.

Noctua NH-C12P SE14 CPU kylare med 140mm Fläkt 500w nätaggregat

Jag har lagt ut länkar till de flesta tillverkare här>>> Om det är något du tycker saknas eller tycker är fel så kontakta oss gärna med
Du får ett svar dagen efter. Vi är mycket tacksamma för kritik och försöker rätta sidan efter dig som besökare.
Kontakt Sitemap eller sidkarta