IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

SSD eller SolidStateDisk

Ger en kraftig prestandaökning på din dator

Flaskhalsen på dagens datorer idag brukar vara hårddiskens dataöverföringshastighet. I de senaste windows har du en prestandaklassificering var du kan upptäcka flaskhalsarna på ditt system. Den lägsta prestandan här ger prestandan för hela systemet Använder du SATA-diskar brukar du få omkring 5,6 här. Med de nya diskarna, SSD, får du omkring 7 vilket även märks på resten av ditt system. Läs mer om prestandaklassificering här>>>

En SolidStateDisk läser och skriver sequentellt vilket innebär att den inte kan defragmenteras till skillnad mot de gamla hårddiskarna som läser slumpvis. Det finns heller inga mekaniska skivor i disken så de lär hålla betydligt längre än den gamla standarden.

Ett vanligt sätt att öka prestandan på en dator som även innehåller diskar av den gamla standarden kan vara att köpa en SSD-disk och använda som boot, swap eller scratch-disk. Swap-disk är en plats där Unix eller windows-baserade system lagrar temporära data medan du arbetar med systemet. Oftast lägger systemet detta i swap-disken istället för arbetsminnet i ramminnet. Det är en fördel om swapdisken är snabb då systemet får lättare att bearbeta datan som ligger här. Scratch-disk använder du i program som arbetar med bilder eller film. I Photoshop är du tvungen att skriva in den disk du vill använda som scratch. Fungerar nästan som swap men använder alltså bilder istället.


Priserna på SolidStateDiscs(SSD) sjunker och det börjar bli dags att satsa hårdare på denna teknik. De läser och skriver många gånger snabbare än de mekaniska diskarna vilket ger dig en bra prestandaökning för mindre pengar.

snabbaste hdnett prisvart kort med 256MB Kingston 240GB SSDNow V300 SATA3 2,5\" 853:-
Ett bra budgetköp för din bootdisk är denna 240 Gb SSD-disk från Kingston.
snabbaste hdnett prisvart kort med 256MBOCZ ARC 100 480GB 2.5" SATA-600 1499:-
En ny producent av SSD diskar heter OCZ. Denna är lite större och ger då högre hastighet i överföring och läsbarhet. Gränssnittet är SATA-III och flashminnes typ MLC vilket betyder Multi Level Cell. Med denna teknik har varje cell möjlighet att lagra flera steg av information i samma cell vilket innebär minst fyra lägen per cell och alltså två bits information per cell 2²=4. Denna disk läser 480MB/sekund och skriver 490MB/sekund. Att jämföra med våra äldre mekaniska hårddiskar vilka läser, som bäst, 100 MB/sekund.

valj ratt enhet for att spela upp ljudetett prisvart kort med 256MBSamsung 850 EVO 250GB 2.5" SATA-600 979:-
Detta är solidstatedisken du skall använda som boot eller första disk för att öka din prestanda. Storleken gör att du har gott om plats för alla boot-filer och Solidstate-tekniken gör att du ökar windows experience index med flera pinnar. Hårddisken som ligger först brukar vara den som håller nere prestandan.

Detta är det billigaste sättet att få bättre prestanda på din dator. Disken har 5 års garanti.

 

64-bitars datorkapacitet 	Ja,
Antal processorer 	1,
Cacheminne 	L2 - 6 x 512 Kb - L3 6 MB,
Funktioner 	HyperTransport-teknik, AMD64-teknik, integrerad minnesstyrenhet, Enhanced Virus Protection, AMD Virtualization, streaming SIMD-utökningar 4,
Klockfrekvens 	3.3 GHz,
Kompatibel processorsockel 	Socket AM3,
Kompatibla kortplatser 	1 x processor - Socket AM3,
Processortyp 	AMD Phenom II X6 1100T,
Produktbeskrivning 	AMD Black Edition AMD Phenom II X6 1100T / 3.3 GHz processor,
Produkttyp 	Processor,
Teknik med flera kärnor 	Med 6 kärnor,
Tillverkarens garanti 	3 års garanti,
Tillverkningsprocess 	45 nm
Kingston SSDNow V300 Basic 120GB SSD R:450/W:450 2.5" SATA-3
En något mindre SSD disk. Billigare och duger gott för att användas som bootdisk. Ungefär 10 ggr snabbare än en "normal" mekanisk hårddisk.
511 kronor med frakt
64 bitar gör skillnad

valj ratt enhet for att spela upp ljudetett prisvart kort med 256MBSamsung 850 Pro 512GB 2221:-
Här har du annars något av det bästa du kan få tag på i dag av Solidstate disk. 512 Gb som läser 520 MB per sekund ger dig en start av datorn på några sekunder. Jämför detta med de mekaniska diskarna som läser 6 Gb per sekund. Detta gör denna SSD disk nästan 100 ggr snabbare. Utöver enormt god prestanda får du även 10 års garanti, automatisk kryptering var du sedan formaterar hårddisken genom att ta bort krypteringsnyckeln.

valj ratt enhet for att spela upp ljudetett prisvart kort med 256MBSamsung 850 Pro 256GB1247:-
Du kan även få denna hårddisk till halva priset med nästan bättre prestanda. Denna skall faktiskt läsa i 550 MB per sekund men rymmer bara hälften så mycket. Även denna har 10 års garanti och den samma 256 bitars krytpering som ovanstående.