IT support for anvandaren
Google drivrutiner.net

IPCONFIG, ett användbart kommando när du skall komma genom router eller ut på internet

På support för dator och nätverk får du ofta frågan om vad som är fel på nätverket. Många gånger handlar det om att datorn kunden försöker få ordning på inte har fått någon ip-adress på grund av att man bytt sladdar eller liknande.

Det första jag brukar föreslå är att starta om datorn. Löser många problem. Skulle nu detta inte gå kan det även handla om andra saker som att en sladd är felkopplad, du inte har anslutning till något nätverk eller att drivrutiner till nätverkskort inte är installerat på rätt sätt.

Ett väldigt enkelt sätt att få kontakt med nätverket igen kan också vara genom att uppdatera ip-adress mot en dhcp-server med hjälp av kommandot ipconfig. Med ipconfig ser du, många gånger vad som är galet med din internetuppkoppling.

Med hjälp av kommandot IPCONFIG /RELEASE kan du även få bort maclåsningen på din ISP. Exempelvis när du kopplar in en router mellan dator och adsl modem.

Så här använder du kommandot ipconfig

1.Börja med att starta kommandotolken genom att trycka "start" och sedan "kör"(eller "run") på högra sidan. Du kan även använda windowstangent +R .
starta i denna andan

<

2.Skriv in bokstäverna "cmd" och tryck "OK":

 

Du skall nu få fram en ruta med svart bakgrund som i figur 3.

3.I denna svarta ruta skriver du in kommandot

IPCONFIG /RELEASE

Tryck sedan "Enter".
Du skall nu se ett helt gäng nollor som IP adress. Fortsätt sedan med kommandot

IPCONFIG /RENEW nedanför.

4.Du avslutar hela proceduren med kommandot:

sa har fornyar du din ip adress

IPCONFIG /RENEW


samt "Enter" och nu skall du få en ny ip adress, gateway samt adresser till DNS:er o.s.v. Detta förutsätter förstås att du är kopplad till en server som ger dhcp samt att dina tcp/ip inställningar är konfigurerade för att uppdatera ip adress automatiskt. Voilá, du skall nu ha tillgång till nätverk och internet igen. Skulle det nu vara så att kommandot renew inte vill fungera beror det sannolikt på att dina inställningar för nätverk inte är korrekta. Se mer här hur du ställer in tcp/ip för att erhålla en ip-adress automatiskt>>>

Jag har även lagt lite tips på hur du trimmar din tcp/ip på datorn. Se mer på bredbandsbloggen>>>

Kontakt Sitemap eller sidkarta