Vi som inte tycker om windows nya mail har flera andra gratis mailklienter att välja på.

Jag har nu provat några stycken. Bland annat denna operamail som tillåter hur många mailadresser du vill. Till skillnad mot eM klient som bara erbjuder två mailadresser så länge du inte betalar. Jag har även hunnit prova thunderbird vilken fungerade bra, till att börja med, men tappade lösenord rätt som det var. Jag tycker denna operamail har hållit måttet än sä länge. Det tog tid för mig att hitta var jag lade till ett nytt mailkonto i denna mailklient och eftersom jag inte kunde se den på internet bestämde jag mig för att lägga ut en liten handledning här. Du hämtar operamail ute på opera.com/sv/computer/mail och vid första installationen är det inga större problem. Du behöver ta reda på inställningarna hos din leverantör. Som om du skall använda IMAP(mailen lagras ute på servern) eller pop3(äldre versionen av mailklient). Oftast behöver du endast använda din emailadress som login och det lösenord som följer med. Det finns dock undantag. Vill du använda comhems mail skall du använda mailin.comhem.se för inkommande och mailout.comhem.se för utgående mail. Du skall även använda port 143 för inkommande(IMAP) och port 587 för utgående samt att servern kräver autentisering och även STL. När du tagit reda på dessa uppgifter sätter du igång med installationen.

Efter ett konto kan du även lägga till ett par till. Jag slår därför ihop första installationen med "lägga till extra mailkonto" i operamail. Börja med att högerklicka på en inbox och välj egenskaper.

högerklicka på din inbox inboxen

nytt konto
Välj nytt konto under konto.

Du skall nu få upp ett nytt fönster där du fyller i ditt namn

namn och emailadress
Email adress samt organisation(inte nödvändigt). Klicka så på nästa.

losenord
Här fyller du då i din mailadress samt lösenord för denna. Här kan du även välja om det skall vara pop3 eller IMAP. När du sedan trycker på nästa får du här möjlighet att ställa in de parameters du skall använda. Här får du, antingen, RTFM(Read The Fucking Manual) eller ringa upp supporten för din bredbandsleverantör.

godkann
Jag hör några får lite problem med säkerhetsinställningarna på operamail. Den för att skicka. Du skall kunna hämta en säkerhetsfil på skrivbordet men det allra enklaste är, helt enkelt, du klickar på fliken "säkerhet" och lägger en bock i "Kom ihåg mitt val för certifikatet" och klickar godkänn.